4. ‘Što je meni ovo trebalo’ u četvoro.

Tako. Ako smo mislili koliko je teško ono ‘Što nam ovo treba’ sa jednim dijetetom, onda je bilo kakav odlazak iz kuće sa dvoje djece ‘problem’ naziva ‘Što nam ovo treba – na kvadrat!‘. Ili?

 Odlučili smo se toga sunčanog petka, da osvojimo centar Ljubljane, prvi put kao kvartet. Parkiramo uvijek u istom dijelu Ljubljane – Trnovo. Koji je, usput, moj najdraži dio Ljubljane i sanjam penziju u prizemnom stanu u blizini autobusne postaje za gradski autobus, na linijama koje voze direkt do kliničnog centra. Nikome na grbači da budem! J

Nego. Google map kaže da je od Ziherlove ulice u Ljubljani do centra Ljubljane točno 17minuta pješaka iliti preračunato u kilometre 1,4km. E tako. Da odmah pišem Googlu i da uz opcije -auto, autobus, biciklo, avion i pješak- ponude opciju pješak plus djeca. Da budemo realni. Jeli? Takav izračun bi koristio roditeljima sa malim nadobudnim istraživačima. 17 minuta sa djecom?? Hah!!

Prošavši mimo Zoisove piramide zakorakali smo službeno u gradsku, pješačku zonu! Samo 3 mosta i biti ćemo na cilju – Cacaoo! Jesti ćemo sladoled i hvatati najbolji kut svijetlosti za insta-fotografiju. Ipak nam je to prvi izlazak u centar u četvoro. Mhm! Misli si!

Jer… Tko bi oprao ruke u fontani? Tko bi bio gladan nakon 200metara ‘pješačenja’ iako je netom prije toga se dojila u autu. Tko bi iz nerazjašnjenog razloga potrčao 3 metra unaprijed i onda bi 20 metara ‘pobjegao’ u suprotan smjer od našeg hoda? Zašto to rade? Zašto?? Tko bi pokušao uloviti golubove? Tko bi pokušao progurati glavu u ogradu koja te štiti da ne ‘bućneš’ u Ljubljanicu? Tko bi čučnuo i uz sva pregovaranja, rekao: ‘Ne mogu, umoran sam!’, a već u slijedećem trenutku trčao kao zec iz Duracell reklame? Tko bi kao lignja u sekundi izvukao svoju ruku iz tvoje i klisnuo ti sa očiju? TKO? Tko na idiličnoj obiteljskoj šetnji (‘ajmo, da brže stignemo, taktika’) digne dijete na ramena i nosi ga uz pregovore, kao što su: ‘Nosim te do sljedećeg drveta, onda ideš sam do lampe!’, a dijete iz nerazjašnjenog razloga, čim ga spustiš, pobjegne onih 20metara u suprotnom smjeru! Zašto?? Nda!

Dvije godine i 5 mjeseci unazad sam mislila ‘Kakvi to ljudi koriste one povodce za djecu?’, danas kažem na glas – PAMETNI NEKI LJUDI, PAMETNI! Nije to nikakvo mučenje, to je mjera predostrožnosti da tebe ne lupi infarkt kada ga za milisekundu izgubiš iz vidnog polja. UH!

55 minuta! I osvojili smo prvo ‘pješačenje’ koje nije bilo u prirodi nego među hrpom turista u najvećoj gužvi jer je petkom u Ljubljani @odprtakuhna.

Ali …opet ono pozitivno…opet bi! Opet bi ga lovila! Opet bi proživjela onaj sjaj u očima kada povjeruje priči da na Ljubljanskom gradu živi zmaj i da taj zmaj čuva princezu! Opet bi gledala ta umazani obraščić koji rađe jede moj sladoled ‘za punce’ – jer je ljubičaste boje, ali je bolji nego njegov sladoled ‘za fante’, koji je dosadne vanilijeve boje. Opet bi jela iz njegove žlice koju mi ponudi uz riječi: ‘Mami, poskusi, sposodim ti!’. Opet bi zaplesala skupa sa njim na zvuke glazbe uličnih svirača. Opet bi se smijala dok ih gledam kako se ganjaju dok se nas dvije dojimo uz promenadu. Opet bi proživjelja one poglede koje si izmjenimo sa Ernijem, a znače –’Što nam ovo treba’. Skriveno značenje tih pogleda je u biti – ‘pamti pa vrati’. U smislu, biti ćemo i mi stari, pa kad nas izvedete iz doma umirovljenika, pa da vam pobjegnemo u kolicima! Neš’ ti osvete!

Eto. Jedva čekam slijedeći izazov! Napadamo onih 55 minuta! Imati ciljeve. To je čar!

Vi? Vaša pješačenja? Kako ste?

S osmijehom, Vildana

2 comments

  1. Uživam ob branju in si kličem v spomin vse naše sprehode…vedno so bili kratkočasni, ker se je toliko dogajalo…za okolico vem bolj malo…najvec se spomnim njunih hitrih nogic in radovednih glavic…zato še predobro vem, o čem govoriš!😁

    Liked by 1 person

    • Vesela sem, da te zapis vrne v čase, ko sta tvoji dve raziskovali svet, če si se ob zapisu nasmejala pa BINGO! Tvoji dve sta zdaj dovolj že veliki, da lahko tebe kaj naučijo. Otroc, otroc 💖💖💖💖🍀

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s