8. Vesela rađaona

Humor! Vesela sam kada nekoga nasmijem. Moja misija za taj dan je ispunjena. Nego, mogu li situacije u rađaoni ostati u sjećanju kao ‘smiješne scene’? U našem slučaju – može! Zahvalna na tome!

Tijekom trudnoće i rednih pregleda bilo je lijepo čuti od medicinske sestre: ‘Joj, Vildana, na vas sam mislila u nedelju dok sam jela salatu za ručak. Baš sam bila vesela, kad sam vidjela da ćete danas doći!’. Okej, zar to nije divno? Naravno, da sam joj na sljedeći pregled odnjela glavu zelene salate! J I naravno da je rekla: ‘Svašta sam dobila u životu, ali glavu zelene salate, još ne!’. Mislim si, svašta si ti doživjela, ali ne i mene.

2016. prilikom prvog poroda sam za bolove molila za bilo kakav ‘otrov’. Odluka je pala na epiduralnu. Nakon što sam u bunilu podpisala papire ‘na vlastitu odgovornost’ u sobu je ustupila vojska doktora. Jedan je pripremamo aparaturu. Jedan moja leđa. Drugi Ernija, okej njega su pripremala dvojica J. Kada su naznanili da su spremni za stavljanje epiduralne, doktor je ozbiljnim glasom upozorio, da umirim disanje i DA NIPOŠTO NE MRDAM! Na što me je drugi stariji doktor ‘zagrlio’ i držao uspravno, tako da je moje lice bilo na njegovom ramenu. I ja? Ja sam mu rekla:’ O moj Bog, kako vi mirišite! Dobar parfem!’. Svi su se počeli smijati i stavljanje epiduralne je odgođeno za par minuta! Ma neka mene savijaju bolovi! Smijeh je najbolji lijek!

Tko kaže sestri sa roza kosom: ‘Majke mi, mislila sam da je u sobu ušla Zorica Brunclik. Glede na kosu, rekla bi da ste otrovna! Molim za milost!’. Olakotna okolnost za blebetanje gluposti je da sam duvala onaj fini oksidur, a pokazalo se da je ona zaista ‘otrovna’. Svojim laktovima na mom trbuhu je pomagala istisnuti Eriana.

Zašto se doktori začuđeno nasmiju, dok ti polumrtav ležiš na krevetu i na njihovo pitanje: ‘Kako ste?’, odgovaraš: ‘Ma pusti mene, ja sam uredu, kako ste vi?’. Bazzinga. Sve imam pod kontrolom! Pa i oni su ljudi. Poljepšaj dan. Njima. Sebi.

Nego. Tko kaže babici, doduše kroz zube, na zadnjem trudu (dok se ona dere: ‘Idemo Vildana, stisniiiiii!’): ‘Stisnuti ću, ako ćete mi dati pečat za uzorno vladanje!’ Profesionalna deformacija. Bila. Sa godinama rada u školi izbjegavam taj način nagrađivanja. Učim djecu da cijene svoj uspijeh bez nagrade. Kao što je jedne prilike moja profesorica u srednjoj školi rekla: ‘Ako ste pušili iza škole, pušili ste sebi ne meni!’ J. Ja se u školi držim te: ‘Ako si uspješan, uspješan si sebi, ne meni!’. U rađaoni…no!

Babica te po prvom porodu šiva kao potrgane hlače, ti joj možeš poljepšati dan pitanjem, da li je kakva opcija da izabereš uzorac šivova. Jer ako već moraš nositi 7 vanjskih šivova, lijepo bi bilo da na FKK pokažeš maštu babice koja te je sastavila nazad. (Šalim se, ne zalazim na FKK).

Long story, short. 23.33 stigli, otvorena 7cm. Najavila sam ovu priču, prilično senzacionalno. Sada kada gledam, ne možeš ni napisati dužu priču za porod koji je trajao 20 minuta. Molila sam, ako bude trajalo, da želim epiduralnu. Moja Daria je rekla: ‘Vildana, dva put stisnite i gotovo. Nemamo vremena za epiduralnu.’. Tako je i bilo. Na usta sam dobila masku sa oksidurom i kunem se, da je to nešto najbolje od supstanci koje te ponesu ‘u oblake’! Predihala sam ta dva truda i u 00:10 mi je na prsima ležao zgužvani smotuljak sreće najveće! Idealno. Bez bolova i šivanja i bez pečata, jer rodila sam sebi, ne Darii, ane? Mada obećala mi je da ‘u treće’ će srediti pečate za uzorno vladanje. Hvala Daria. Mislim, da je to to od moje maternice za čovječanstvo.

Palo mi je na pamet, da u moje priče pozovem vas. Vas koji me čitate. Sigurno netko ima neku smiješnu scenu iz razdoblja trudnoće ili smiješnu scenu iz same rađaone. Znam da me čitaju i ‘MAME TO BE’, ajmo, predstavimo rađaonu ‘sa prstohvatom smijeha’, odnosno kao mjesto gdje boli, privremeno, jer za neprospavane noći, tantrume i fazu ‘sve hoću sam’ nema epiduralne!

Za početak, što bi napravili, da kad vas uhvate trudovi, vaš partner završi na hitnoj, zbog…stršljena?

Priča moje čitateljice  koja slijedi je urnebesna! Prati nas!

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s