12. KADA ZAZVONI ALARM ZA OSOBNU HIGIJENU

Od stvari za osobnu higijenu trebati ćeš ALARM da te podsjeti za istu. Nemojmo si lagati. Zube ćeš oprati tek oko podneva. Zašto? Zbog toga što su jutra u sobi rodilišta hektična. Čistačice, med. sestre, vizite za tebe, vizite za bebu, doručak, fizioterapeuti, psiholozi i tako u nedogled. Svi se oni zgrnu dopodne u sobu. U međuvremenu dojiš, jedeš, odgovaraš na SMS čestitke i trudiš se otići na WC jer bez toga te neće pustiti kući. Tako nekako približno ta tri dana!

Ali evo popisa:

Pasta za zube, četkica i zubni konac. Čisto ako za ručak bude kuhana, žilava govedina.

Češalj. Od ležanja se zna na zatiljku napraviti simpatično sračije gnijezdo. Nikad ne znaš kakav mladi stažist je baš tad u smjeni. (J)

Šampon za tijelo. Neutralnog mirisa. Ukoliko imaš dugu kosu ponesi sa sobom elastike. Vjeruj mi, šampone za kosu i regeneratore ne pakiraj. NEMAŠ vremena za pravilno njegovanje kose. U rodilištu si! Nisi u hotelu. Deal with it!

Labelo. Već u rađaoni ga spakiraj negdje na vrh torbe. Od silnog predihavanja trudova će ti se usnice sušiti. Svakako partneru prije polaska pokaži gdje si ga spakirala i pokaži mu kako izgleda. Pomaže! Provjereno! 🙂

Ogledalce. Vjeruj mi. Željeti ćeš vidjeti kakva je šteta na dojnjem teritoriju. Zanimati će te. Hoće! Još pogotovo ako budeš imala šivove. Zamisli koliko ćeš umirati od želje da li imaš cik-cak ili ravni šiv. J

Deodorant neutralnog mirisa.

Krema za lice i tijelo neutralnog mirisa. Posteljnina i ručnici u rodilištu NISU oprani Coccolino omekšivačem. Tvrdi su i brzinski nanos kreme za tijelo koja se brzo upije će ti pasati. Osim toga prve dane u rodilištu se stječe veza između mame i bebe. Beba ne vidi još jasno, ali zato prepoznaje miris majke. Bebina koža je još toliko osjetljiva, da rađe si priušti duga maženja sa bebom bez opterećivanja štetiš li joj kemikalijama sa svojega lica.

BB krema je opcija za dan kada odlaziš kući. Znaš da će te kod kuće dočekati obitelj i čisto zbog prvog ‘halo’ efekta poslije poroda možeš upotrijebiti BB kremu. Ja jesam.

Ukoliko si u trudnoći koristila nešto od ovoga ponesi i to sa sobom u rodilište. Recimo:

Donat. Preporučuje se da ga piješ u trudnoći. Zašto, si poguglaj. Meni osobno nije odgovarao taj okus. Niti kada sam iz njega ispustila mjehuriće. U dogovoru sa ginekologicom uzimala sam tablete magnezija koje sam kupila u ljekarni – ne u supermarketima!

Željezo. Ja imam sa njim konstantne probleme. U prvoj trudnoći sam zbog niskog stanja dobila toliko moćne tablete, da su prouzrokovale haos u tijelu. Ukratko. Željezo pij skupa sa iscjeđenom narančom ili limunom. Vitamin C pomaže da se željezo brže absorbira u tijelo. Preko dana pa popij vode toliko da možeš naručiti cisternu da stoji ispred kuće.

Cicitridina. Krema koja će ti pomoći prilikom cijeljenja rani. Meni je pomogla u prvo prilikom cijeljenja vanjskih rana poslije šivanja. Svakako ti se prije upotrebe bilo čega posavjetuj sa svojim doktorom.

Sada kada znaš što sam ja spakirala i napakirala u svoju torbu se prepusti. Glupa je ona uzrečica ‘Još ni jedno nije ostalo unutra!’. Glupa, ali ujedno i istinita. Prije svega vjeruj sebi i svojem tijelu! Vjeruj doktorima koji su tamo zbog tebe. Napravi si da to bude žurka stoljeća, jer vjeruj mi, porod je još najlakši dio. Odgovornost, nespavanje i izazovi koji dolaze sa srećom najvećom…su veći izazov!

Vrijeme je da krenemo kući! Zanima te kako je izgledao prvi susret moja dva svijeta? Iskreno, ja sam ga se bojala! Jer….što ako?

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s