13. Strategija imenom ‘BEBA No.2’

Naša strategija je bila, da je nismo imali niti pravili! Kada su nas bližnji i prijatelji ispitivali, kako pripremamo Eriana na dolazak bebe sam na trenutke osjetila tremu. Tremu, jer NE, nismo ga pripremali. Nismo od toga radili show. Željela sam da je preostalo vrijeme on jedini i da mu maksimalno posvetim vrijeme i pažnju!

Pola godine unazad smo se preselili u novi dom i počeli sa planiranjem sobica za oba djeteta. Tada smo mu onako ‘usput’ govorili koja je njegova soba, koja je soba njegove sestrice. U svemu smo njega stavljali u prvi plan. Nekako u tom vremenu počeli smo ga pripremati i na povremeno spavanje kod bake i deke. Čisto da se navikne, da to za njega, u primjeru mojih iznenadnih trudova, ne bude šok. U tom dijelu je uživao jer, već znate, kad mama kaže ne…pitaj baku!

Vrijeme igre smo koristili za ‘usputna’ spominjanja dolaska sestrice. Prilikom slaganja kockica smo spominjali da napravi kućicu sa bojama za djevojčice i kućicu sa bojama za dečkiće. Ispitivali smo ga, koju će igračku ‘posuditi’ sestrici.  Kada bi spremali obroke, spominjali smo mu kako naša beba najprije neće imati zube. No, kad sestrici narastu zubi, pričali smo, kako će im mama peći palačinke koje će veselo mazati sa njegovom ‘mutelom’.

Ponekad smo ga pitali: ‘Erian, što bi želio, da ti sestrica donese?’. Moje skromno dijete! ‘Mami ja bi kloksice i gumi školnje!’ (Crocsice i gumene čizmice).

Stigao je i dan kada je kuglica konačno stigla među nas! Sad kad vrtim film unazad, nije se moglo bolje sve završiti ili započeti. Kako uzmeš! Erian je fino zaspao tu noć i to sat vremena prije nego je započeo porod. Probudio se je kao veliki brat. Prilično bezbolno, ha? Inari je rođena krajem aprila, kada su u bolnici još uvijek zabrane posjeta zbog mogućih zaraza. Erni nas je obilazio i poslije svake posjete je Erianu kući odnio poklon od sestrice. Prvi dan je tako dobio ‘kloksice’, drugi dan ‘gumi skolnje’. Jao veselja! Svima je objašnjavao kako je totalno cool imati sestricu, jer samo poklone šalje! Na dan kada smo stigle kući ga je u njegovoj sobi na skritom mjestu čekao romobil!

Hm, i ja bi imala takvu sestru. Same neke poklone nosi.

Čini se da smo puno toga napravili, a u biti sve smo to nekako ‘vozili’ onako usput glede na priliku. Eto. Tako smo se mi pripremali. Inkognito. Bez drame. Kako je Inari rođena u vrijeme prvomajskih praznika, Erian je baš tada bio kod kuće i tu mu nismo pravili neke značajne promjene. Erni je preuzeo noćno pripremanje Eriana za spavanje, ja to vrijeme sređujem Inari. Kod Eriana je samo to bitno. Red i disciplina. Tako on funkcionira. Mora imati svoj red. Posavjetovala sam se sa Erianovom tetom u vrtiću, što mi savjetuje glede na njeno poznavanje Eriana, da li da ga isključimo iz vrtića za prvi mjesec. Rekla mi je da je bolje za njega da mu se ne ruši ritam. Tako da je naš veliki brat poslije tjedan dana odmora, vratio se nazad u vrtić i nastavio sa svojim obavezama (kako ovo slatko zvuči!).

Prvi dan vrtića smo u dogovoru sa tetama počastili prijatelje u vrtiću sa suhim jabukama, Erianovim najdražim. Dozvolila sam mu da u vrtić odnese jedne sićušne Inarine hlače i knjigicu ‘Dobio sam sestricu’. Teta je rekla, da je on to sve predstavio i da se mu je to učinilo jako bitno. Ma sav si je bio važan. Malene stvari vrijedne čudo!

To je to! Bit je da poznaješ starije dijete i da se mu prilagodiš. Velik je to zalogaj za njega, ne glede na to koliko je star. Djeliti mamu ‘na pola’ je momentalno stvar spora. Zato. Prilagodi dojenje starijem dijetetu, njegovom odlasku u vrtić i dolasku kući. Budi tu za njega. Uzmi si vremena. Između dva dojenja pobjegni sa starijim djetetom u park. Na svaku lijepu riječ bebici, izgovori na glas 10 lijepih riječi za starije dijete, iako ti se čini da se igra i da te ne čuje. Čuje! Zna. Osjeća. Reci svaki dan starijem dijetetu kako si ponosan/na na nju/njega i koliko ju/ga voliš.

Evo, jednostavno! Zar ne? Sljedeću objavu posvećujem prvom susretu Eriana i Inari. Oh ja! Hormoni su zlo!

Prati nas, još malo i odlazimo kući!

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s