19. Majka ♡ Bajka

Kada su 1831. Godine braća Grimm izdala prvi opus dječijih bajki, vjerovatno im se nije niti svitalo, da će dva stoljeća za tim, jedna sasvim obična majka se naći u opisu likova bajki. No, ne baš u svima.

Cipelica mi poslije trudnoće više nemože na nogu. Crvene i svijetlije majice su zamijenili tonovi primjereniji flekama. Princa sam našla, ali je bez konja. Što se tiče kolovrata i predenja vune, ne isplati se. U Sloveniju stvari većinom dolaze sa free shipingom. 😂 Tako.


Ozbiljno vam kažem, da čitanje jednih i istih bajki za laku noć, par mjeseci za redom ozbiljno utječe na dublje razmišljanje, ako ne i poistovjećivanje sa istima.
Gdje sam se ja našla? Bez brige, realna sam. Princeze nisu moj đir. Našla sam se u više likova koji savršeno žive unutar mene. Likovi aka moje osobnosti su se rodile sa rođenjem moje djece.
Nabrojiti ću ih tako da neću odmah otkriti o kojim se likovima radi. Pročitaj priču do kraja i zabavi se otkrivajući na koga sam mislila. Spremni? Krenimo!


Jedan od likova odnosno dio mamine osobnosti je…hm? Kako ono ide tata je glava kuće, ali je mama vrat. Tako nekako. Mama je glavni stup i dirigent jedne obitelji. Brine o svemu. Vodi logistični centar. Planira. Sve. U pola noći zna napamet inventurni popis kuhinjskih polica. Sa godinama dobiva naočale. Treba sastaviti onu igračkicu iz kinder jajeta, jelte? Toj igračkici je onda jedina svrha, da stane na nju. Na hodniku. U tami. Kad bježi iz dječije sobe. Mame sa više djece znaju o čemu pričam kad kažem da želiš pozvat jedno dijete, ali pritom nabrojiš imena sve djece dok ne ‘ubodeš’ pravo ime!
Znaš tko bi to bio? Ne? Idemo dalje!

Mama je ponekad i ljuta. Gore navedena igračkica 😂! Namrgođena je. Ima pun kufer svega. Ljuti se i sve oko sebe bi lansirala na Mars, ali je ujedno i prva koja bi izbrisala, onome tko njenu djecu krivo pogleda, DNK sa lica zemlje. Iz mame izbije vulkan ljutnje, ali već u slijedećem trenutku plače jer joj je žao. Od mame sitne i krupne laži ne sakrivaj! Ima nos za takve stvari, ali i za pljesniv kruh na dnu školske torbe.
Koji bi to ljuti lik mama bila?

Mama zna biti vesela. O itekako! Prvi zubić? Osmijeh? Prvi odlazak na tutu? Prva prospavana noć? Prvi izlazak SAMA bez pratnje, do trgovine, u najvećem smaku svijeta prouzrokovanim naljevima kiše, ali nema veze, samo da se ide! U biti maminu sreću čine male stvari! Mama je svijesna da njen osmijeh umiri dijete, zato se mama ponekad smije i kada joj nije do smijeha!
Koji veseli lik opisuje mamu? Pada ti tko na pamet?

Idemo dalje. Mami se spava i mamin rezervoar spavanja je uvijek u crvenom! Mami se spava uvijek onda kada se bebi ne spava. Mnogo mi se sviđa kad mi kažu: ‘Spavaj kada beba spava!’. Pa ja. Kuhati ću ručak onda kada ga bude ona, ili? Jednom kada te život nagradi sa dijetetom nauči te, da je spavanje precjenjena stvar. Nikad više nećeš znati što je to neprekinuti san! Zato kad vidiš slijedeći put mamu koja je nenaspavana, pročitaj ovu moju priču, ili ovu i jedan od uvijeta za ‘kako dočekati dugu starost’ već imaš!
Tako je, u bajkama postoji jedan lik kojemu se stalno spava. Imaš ideju tko je to?

Mama pozna i riječ stid. Pogotovo nova mama koja se tek ‘uigrava’. Držim li ga pravilno u javnosti? Hendling? U fancy restoranu je prdnuo sin ili muž, svejedno. Znam li što radim? Traži najnemogućije skrite kutove parka, da podoji dijete. Neugodno izvlači iz torbe flašicu jer možda će netko osuditi to šti ne doji. Stid je obrana od straha do osuđivanja. Draga mama! Sve radiš kako treba. Točno tako kako treba! Za tebe i za tvoje dijete! Nemoj biti nesigurna, super si!!! Trudiš se! To je ono najbitnije!
Koji je lik u bajkama stidljiv? Hm?

Mama je ponekad i alergična. Da može odkihala bi sve, milo rečeno, smiješne i nepotrebne komentare oko sebe. Komentari krenu već za vrijeme trudnoće i nastave se poslije poroda, ukoliko jasno ne da do znanja, kad je granica. ‘Nemoj nositi trenerku sa jakom elastikom u struku. Ostati će dijetetu crta na čelu!’. Samo jedan od komentara iz razdoblja trudnoće na kojega momentalno počnem kihati zbog alergije!
Neki alergični lik iz knjiga?

Mama je ponekad jednostavno – glupa i nespretna! Ta osobnost se polako rađa za vrijeme trudnoće kad se mozak odluči iseliti iz glave. Recimo. Primjera radi, nije vrhunac pameti, ako sa trbuhom do zuba na benziskoj sipaš gorivo na zadnje sjedalo auta i ne u vratašca namjenjena tome. #truestory. Nespretna jer kao što sam na začetku navela mama je logistični centar za sve. I uvijek. Uvijek, zaboravi vrećku za trgovinu. Pa je ne kupuje nego kupljeno nosi rukama, nogama. Zubima. Tako je to!
Pa da vidimo, kojemu si liku u bajci potajno rekla ‘glup si’, jer su te njegove radnje ostavile bez teksta?

Vidiš. Majka je zbilja bajka? Imaš ideju na koga sam mislila? Kako vrijeme odmiče, shvaćam da svi ovi likovi savršeno skladno žive u meni. Ima dana kada jedan prevlada više. Ima dana kada sam svi. Ali tako treba biti. To su moje osobnosti. To je dio mene. To sam ja. Obična mama.

I finalno raskrivanje!
Majka.
Bajka.


Majka i njenih 7 patuljastih osobnosti!P.s. Svaka sličnost sa Učom, Ljutkom, Srećkom, Pospankom, Stidljivkom, Kihavkom i Glupkom je više nego istinita.

Slažeš se samnom?

Počinje nam škola. Vrtić. Slijedeća objava će biti posvećena tome. Čitamo se!

S osmjehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s