25. Javna tajna

Zašto govoriš takve gluposti? Ja bi bila zahvalna!’

Dakle, da odmah na početku razjasnimo, zahvalna sam za svoja dva zdrava i nasmijana djeteta. Bez daljnjeg. Moji su! Za sto života opet bi izabrala njima biti mama.

Njemu, malom zabavljaču, namazanom sa svim mastima, ujedno i naj razmazanijem stiskarošu koji je Erniju i meni postavio takvo ogledalo i lupio šamar realnosti. ‘Hoćeš mati, hoćeš! I to još kako!’.

Njoj, dugokosoj djevojčici zaraznog osmijeha i baš (trenutno) nimalo zahtjevnoj kuglici, koja kaže da će da bude ‘sve me zanima’ i ‘ne gnjavi, sebi sam dovoljna’ karakter.

Tu prestajem sa pravdanjem sebe.

Moram zapravo započeti ovu priču, zbog mama sa kojima pričam, čavrljam, razmjenjujem mišljenja. ‘Vildana, zapravo, zahvalna sam ti što si to rekla na glas,’. ‘Vildana, svaka čast! Priznajem pred tobom, ali nema šanse da to priznam svijetu.’. ‘Točno tako sam se i ja osjećala! Gdje si bila cijeli moj život?’. ‘Sve bi rekla, al’ tebi da se to događa, nikad!’

Pa da ne nabrajam više. Znači. Javna tajna, veliš?

Zašto ja? Zašto sam na tako teškom ispitu? Zašto je meni poljuljano uvjerenje da imam sve pod kontrolom? Zašto mi nisu rekli, da boli? Ne među nogama, nego u glavi i duši? Zašto mislim, da sam neuspješna? Zašto me peče u grudima, a nije mastitis? Kada ću imati i ja one fancy slike iz rodilišta?Zašto…?

Prvo misliš ‘To se meni ne događa’. Onda misliš ‘Puna mi je guzi*a svega’. Onda dođe pitanje ‘Kompliciram li to samo ja?’. Na kraju se pojavi ono ‘Zašto o tome nitko ne govori?’

Ne znam. Vjerovatno je to do ovog današnjeg svijeta. Dostupa do svih informacija. Širenja ušminkanih ideala. Moja prababa koja se je porodila na njivi, sama si prerezala pupkovinu, malo odmorila pa nastavila okopavati krumpir, vjerovatno nije imala vremena razmišljati i preispitivati sebe. Kako će organizirati sebe, dan i novi život. Kako će raditi na sebi, sa sobom, u sebi? Kako neće zanemariti prijatelje, kosu, tijelo, odnose i ljubav? Kako će svaki postupak do dijeteta biti promišljen? Kako neće raditi greške koje su radili njeni roditelji? Kako će ustrajati u rutini i kako će joj ta rutina i nadzor nad situacijom donositi mir.

Znala je da je njena uloga na svijetu da donese novi život, bude glavni stup kuće i udovolji mužu. Kakav osobni rast i rad na sebi, šta pričaš…

Najteže je…ah, da ne budem predugačka, čitamo se u nastavku slijedeći tjedan! Još uvijek nemaš pojma što Ms.Rubik ima s tim. Bez brige, otkriti ću i to!

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s