26. GORIM

Točno tako! Ne goriš od ljubavi! Goriš i u plućima te peče i stiska. Razmišljaš, kako si još samo mjesec dana prije poroda bila u ‘Mozak na paši’ state of mind. Stigne nova uloga. Učiš najprije teoriju, onda stigne i praksa.

‘Znate dijete previjajte sa kukova, ne dižite ga jer mu u tom slučaju kralježnica trpi, znači pelenu mjenjamo sa desne na lijevu!’…klik slajd… ‘Poslije 3 dana se počinje javljati poporodna tuga, uzrokovana promejnama u hormonima!’…idemo dalje…klik slajd…’Montiramo sjedež u auto, tako što potražimo kljukice za ISO FIX…’.

Kakvo previjanje? Kad mi se treći put use*e valjda ću sama skužiti da onaj dio sa čičcima na pelenama ide na leđa. Ili? Živimo u 21. stoljeću! Youtube? Halo! >How to install car seat?<. Ta-dam! Kakvo 45minutno predavanje o mjenjanju pelena i tutorial o montiranju sjedeža u auto…dok se glava i mozak žene po porodu spomene između >klik-slajd-klik<?

Mogla sam misliti da sam spremna. Ali ne ide. Ne može Vildana. Nije to ispit pa da naštrebaš gradivo. Plivaj! Maši, Mujo, maši! Zašto o tome toliko usput?

Nitko ti ne kaže ‘Spakiraj u rodilište neku stvar od doma, da te umiri.’. Ne mislim pri tom na mirisne svijeće ili okvir sa slikom da ga kačiš pokraj kreveta. Drugi dan mi je donesao, svoju majicu. Jer trebala sam. Njega. Nas. Strah me je bio. Sama. Kad su me u četiri ujutro dva smeđa oka gledala kao sve na svijetu. Odgovornost. Neki novi nepoznati, do tada, osjećaj u grudima. Peče. Stigao je smotuljak i postavio se između nas. Rekli su: ‘Dijete dolazi u vaš život, neka se vam prilagodi!’. Izvinite gospođo, knjižica sa uputama >Kako naučiti bebu da šuti dok ti piješ kavu< se dobiva u vašoj štampi?’.

Nitko ti ne kaže, da ćeš po dolasku kući pasti u drugi plan. Jer zašto bi bila glavna. Pa ti si samo devet mjeseci bila trudna, a u rodilištu bila na korak do oproštaja sa vlastitim životom. Sjediš na šlaufu. Jedeš po dijeti i odričeš se pola svoga bistva. Svi se vrte oko bebe i dive se njenom uspjehu kako je stigla na svijet. Opet osjećaj feferona na plućima. Aneksioznost. Stiskanje. Gdje sam ja?

Nitko ti ne kaže ‘Muž će poslije 14 dana otići nazad na posao.’. Ti ćeš večer prije doživjeti paničan napad. Ostati ćeš bez zraka, jer kako ću ja to? Što ako? Kako? Beba će se uznemiriti jer kako vibriraš tako vibrira i dijete. Zastaršujuća činjenica je da NIKAD VIŠE SAMA! On se vraća na stare tračnice, a ti suludo pičiš po nekom novom rollcoasteru na kojega u Gardalandu ne bi NIKAD sjela.

Nitko ti ne kaže, da poslije par mjeseci, muž će se vratiti svojim hobijima, ti ćeš ostajati kući uhvaćena u ‘zlatnu krletku’. Tako će se ti to činiti. Oduzeta sloboda. Strah. Trebati ćeš vrijeme, da shvatiš da postoje razlike između muškarca i žene. Postoje. Iako bi ja jednom rukom mogla zamijeniti gumu na autu, drugom držat dijete, a ustima mješati kuhačom ručak. Nije to to. Iako se on trudi i on je NO.1 otac i muž. Tu je, trudi se, tebi će to ići u nos. Njegova sloboda. Mučiti će te to. Trebati ćeš razgovore, razmišljanja i borbu protiv ‘sindroma žrtve’.

Nitko ti ne kaže, da svakako, moći ćeš imati svoje hobije, no, prije nego što o tome kreneš razmišljati morati ćeš napraviti cijelu logistiku –dojenje, uspavljivanje, vožnja. Konstantna tempiranost. Nikakvo nonšalantno i spontano odlučivanje. Nikad više.

Nitko ti ne kaže, da u drugo si prvi put u drugo trudan. Ne? Znaš što te čeka. Ti sve znaš. Figa! Nonšalantan komentar osobe od koje to nisi očekivao: ‘Trudna si, nisi bolesna!’, dok se boriš sa krvarenjima na početku trudnoće. Jesam-nisam. Što ako? Takav komentar te katapultira na početak.

Tražiš pomoć ovdje i tamo. Svugdje! Načine. Modele. Naučiš se živjeti sa maskom i osudom ‘Puna ti je gu*ica svega!’. Zatvaraš se.

Najljepši i najveći osmjesi ponekad skrivaju više. Vidiš li lijepe situacije ili kroz osmijeh, u svom paralelnom svijetu propuštaš ono o čemu ćeš par godina kasnije govoriti da ti nedostaje?

Čitamo se u nastavku slijedeći tjedan?

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s