Design a site like this with WordPress.com
Započnite

‘RADIM NA SEBI’ i kako ne biti PAPAK

Ponekad je divno pročitati duboke komentare kao što su ‘Ako želiš početi negdje raditi, počni raditi na sebi!’.

U velikoj mjeri zagovaram, da se svakim danom, mjesecom i godinama, no, prije svega svakim iskustvom, sve više se mijenjamo i da je jedina konstanta da radiš na sebi, ukoliko želiš biti u korak sam sa sobom. Right?

Elem. Point današnjeg zapisa je misao da – u kolikoj mjeri radeći na sebi, postajemo egoistični (papci) puževi?

  • Zašto puž? Zato što se povučemo u svoju kućicu i tamo razmišljamo o boljoj verziji sebe dok s time možda povrijeđujemo osobe u svojoj okolici, a koje su do jučer bile uz nas dok nismo otkrili da želimo očistiti svoju sedmu, 11 ili 35 čakru? Svejedno.
  • Zašto puž? Jer ponekad se to naše mijenjanje vuče kao treći ponedeljak jaunara i okolina ne zna što očekivati. Ako smo do jučer hodali po nekim istim putevima, smijali se skupa, ‘pljuvali u istu zdjelu’, nemoj sada da postanemo ljigava kućica sa kojom, naša okolina, ne zna što bi. Zgazila je? Šutnula sa svog puta? Ili nas u nedogled čekala da se iz puža pretvoriš u divnog leptira. #notgonahappen jer tvoja okolina je isto tako dio tvoje promjene.
  • Zašto puž? Nemojmo da taj naš rad na nama donese promjenu u smislu ‘vadim pipke van iz udobnog mog svijeta’ samo kad imam korist. U tom našem procesu mijenjanja ne uzimaj svoju okolinu zdravo za gotovo, ne uzimaj ih kao sočni list zelene salate koji se podrazumijeva da je tamo. Jer nisu. I? I neće biti zauvijek tamo.

Uglavnom point je da rad na sebi je odlično iskorišteno vrijeme. Ali. Ali ne možeš radom na sebe povrijediti ljude oko sebe. Tada postaješ egoistični papak. Rad na sebi u veliko mjeri je rad na svom odnosu do svijeta.

Kako, što, koga i koliko tolerirat je umijeće života!

Radi na sebi, apsolutno! Izbaci ljude koji ti oduzimaju energiju, apsolutno! Prestani raditi stvari koje ne želiš, apsolutno! Riješi se stvari koje ti smetaju, apsolutno! Završi sa poslom koji te ne ispunjava, apsolutno! Sve to stoji na svom mjestu.

Ali u svakoj situaciji razmisli jeli te je ruka čovjeka koji ti uzima energiju kada ‘nahranila’? Možda je njegova energija poslana kao ‘poligon’ za tvoj rad na sebi i što kod prihvaćaja možeš kod sebe promjeniti? Razmisli da li je još tko uključen u situacije u kojima više ne želiš biti? Apsolutno se riješi stvari koje ti smetaju, ali upitaj se dugotrajnu vrijednost te stvari. Radiš posao koji te ne ispunjava? Nema toga rada na sebi koji bi te doveo do toga da voliš ono što ne – voliš.

‘Radi ono što voliš i nećeš raditi dana u životu!’. O kako istinito!

Tako, nadam se, da ćeš razumijeti o čemu sam razmišljala. Ukratko.

Nemoj biti papak! Možda je onaj susjed iznad tebe, koji te nervira do besvijesti tu, da te nauči lekciju o tebi samom! Tko zna?

Ti radiš li na sebi u maniri papka? Ili si cool guy?

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s