Design a site like this with WordPress.com
Započnite

47. I TO ĆE PROĆI…

Dobila sam pitanje o tome, da li bi napisala tekst koji će odgovoriti na pitanje KAD JE PRAVO VRIJEME ZA DRUGO DIJETE. Pa da ne počnem sa odgovorom u stilu ‘iz neba pa u rebra’…prepričati ću priču, koju sam nekad davno pročitala u jednoj knjigi o motivaciji, a uvelike odgovara na postavljeno pitanje.

Ukratko, priča govori o nekom kralju koji je živjeo u svom kraljevstu i bio je razapet između veselja i zabrinutosti. Kada bi se ujutro probudio vesel, taj dan su ruže u kraljevstvu cvijetale. Ptičice su cvrkutale i sve je bilo idealno. Drugi dan kada bi se probudio zabrinut i slabe volje u kraljevstvu su se događali neprijatni događaji. Odlučio je kralj tako jednog dana, da iz daleka pozove mudraca koji bi mu mogao pomoći. Kada je mudrac čuo kraljeve probleme, povukao se je u svoje odaje i nešto vremena proveo razmišljajući. Zatim je jednog dana donesao kralju prsten i zapovjedio mu, da ga ima stalno na ruci. Kada se kralju pojavi osjećaj sreće, žalosti ili ljutnje neka skine prsten i neka pročita što piše na njemu iznutra. Unutra je pisalo…pročitaj do kraja tekst. J

Kad si spreman na drugo dijete?

Pa nekako kada vrtim film unazad mislim, da je jedini pravi odgovor – onda kada je na to spremna mama, odnosno mamino tijelo i mamina glava-.  Sjećam se, da sam se prije nego što ću drugi put ostati trudna u svojem tijelu osjećala odlično! Pazila sam na sebe. Prihvatila sam konačno svoje tijelo takvo kakvo je. Ne, nisam ga prihvatila onako slegnutih ramena. Osjećala sam ponos, da sam iznijela jednu trudnoću, da sam dojila dijete i bila sam tad u nekom statusu uma, da mogu da pomaknem Triglav sa mjesta. Nas mame je priroda stvorila tako, da se istog trenutka po porodu ne sjećamo više bolova. Tako da, sa danima i mjesecima jednostavno zaboraviš na nespavanja i na te neke slatke muke.

Kad si spreman na drugo dijete glede na događanja oko tebe?

Prvo dijete vs. Drugo dijete? To nema nikakve veze sa djecom! Prvo dijete je spremno kada su spremni roditelji pričati o tome. Znaš kako, ako dovoljno poznaš svoje dijete onda znaš da mu, ako hoćeš možeš ‘prodati’ bilo kakvu priču. Pa tako i priču o tome kako je fino imati kod kuće još jednu bebu. Više o tome kako smo/nismo pripremali prvo dijete – Ovdje.

Jesam li dala dosta sebe prvom dijetetu i hoću li dati dovoljno sebe drugom dijetetu?

Na to pitanje mi je psihologica odgovorila sa: ‘Drugo dijete nikada nije osjetilo kako je to biti sam. Ono će se prilagoditi situaciji u koju je stiglo. (Kako sama nisam na to pomislila🤦‍♀️). A prvo dijete, niste ni svjesni, koliko su ti mali ljudi sposobni prihvatiti nastalu situaciju. (#truestory). Tako da smo u svoj toj priči u biti –mi problem- i ona naše ‘Što ako ovo, što ako ono.’

Corona? Pa sad. U ovom trenutku, da želim ostati trudna, u današnjem svijetu kada se je 100% da ništa nije 100% i kada jednim klikom možeš dobiti odgovor na skoro svako pitanje…bi probala i borila bi se, da oblikujem svoj ‘balončić’ gdje bi tih 9 mjeseci bila sigurna. Nekada je želja mame lavice, veća od najvećeg s*anja tamo vani u svijetu. Previše znamo u današnje vrijeme i to nas je dovelo do nepotrebnih briga.

Financije?

Sve legne na svoje mjesto. Jednom kad si u vodi plivaš, roniš i tražiš izlaz. A i za drugo dijete je vrtić jeftiniji, zar ne? 😉

Da li bi savjetovala još jedno dijete?

Bez trenutka razmišljanja..BI! Ponekad kad ode Erian spavati kod babi i ostane Inari sama kod kuće..je duplo teže nju samu zabavljati. Ovako kad imaju jedno drugo su kao neki tim. Razlika između Eriana i Inari je 2 godine i 4 mjeseca. Za mene je to bila super razlika. Erian je tad već davno izašao iz pelena, bio je dovoljno samostalan izašao je iz faze ‘SAM ĆU TO NAPRAVITI’ i još nije bio u poznatoj ‘NE’ fazi. Tako, da se je sa njim dalo veoma lijepo raditi. Danas kad ih gledam ponosna sam na njega jer je školski primjer BIG BROTHERA.

U svakom slučaju činjenica je da ljubav ne djelimo nego množimo. I hoćeš li voljeti drugo dijete isto kao prvo? Pih! Nisi niti svjesna!

A da, da ne zaboravim. Što je pisalo na prstenu kojega je dobio kralj?

Pisalo je: ‘I to će proći!’ Got the point?

S osmijehom, Vildana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s