Design a site like this with WordPress.com
Započnite

32. Porodiljni DOPUST i ‘Jel’ MOŽEŠ?’

Evo nas! Druga u nizu kolumna o prodiljnem DOPUSTU. Da se podsjetimo, prošli četvrtak sam ovdje razmišljala o tome što sam MISLILA da ću za vrijeme porodiljnog DOPUSTA sve napraviti. Pitala sam moje čitateljice na IG što su one mislile i ukratko, shvatila sam da smo mi sve skupa to stavile u pogrešnu jednadžbu koja uključuje dijete i vrijeme.

Ali (kako kažu na reklamama za noževe) TO NIJE SVE! Ne mogu se, evo i u drugoj trudnoću otrgnuti misli, da i okolina ima pogrešnu jednadžbu što se tiče porodiljnog DOPUSTA. Zato se od mamica ne rijetko očekuje, da nešto naprave jer – ‘TI SI DOMA!’.

Pa da pogledamo neke od primjera na koje mirne savijesti možeš reći >NE!<. Tvoja uloga na porodiljnom DOPUSTU je da si MAMA. Sve ostalo su izborne aktivnosti, koje možeš, a i ne moraš napraviti. Biti mama ionako uključuje x pod-uloga koje radiš 24/7.

 • POŠTAR – Jer zašto ne? Zašto prijateljica ne može poslati paket na tvoju adresu? Ti si kod kuće i poštar će te tamo naći. Ne računa se da će zvonce na vratima probuditi bebu koju si uspavljivala dva sata.
 • DADILJA – Jel’ zašto ne možeš pričuvati nećaka, jer kod kuće si, a njegovi roditelji bi malo do kina. Nema veze, što je nećak po dolasku iz škole prava mala zbirka virusa.
 • LOGISTIKA – Jel’ možeš rodbinu odbaciti ujutro do aerodroma – jer kod kuće si, a bebu možeš podojiti i na autoputu – usput!
 • SLASTIČARKA – Nećakinja slavi rođendan, pa jel’ možeš neku tortu ispeći? Torta sa figuricama od fondana košta bogatstvo, a ti sad možeš se sa tim igrati, jer kod kuće si!
 • ČISTAČICA – Prozori, neispeglana odjeća, kamenac na slavinama, možeš to srediti – jer kod kuće si!
 • KROJAČICA – Zašto ne možeš skratiti ove hlače? Pa kod kuće si.
 • ADMINISTRATORKA – trebalo bi srediti neke papire na općini. Ti imaš VREMENA sjediti tamo jer kod kuće si!
 • KUHARICA – Što je danas za ručak? Sigurno precizno umotane sarmice – jer kod kuće si, imaš VREMENA za predano kuhanje punovrijednih obroka!
 • ŠETAČICA – To mislim na ono kad mi kažu – ‘Odi na dugu šetnju, jer kod kuće si!’. E pa kad ukomponiram zimu, tri sloja odjeće i dojenje ima da šetam do besvijesti!
 • PODUZETNICA – Posao možeš sad postaviti na noge, jer kod kuće si! Sad imaš vremena da proučiš sve strategije poslovanja i napraviš vrišteću marketinšku strategiju.
 • TRGOVKA – Ujutro je u Lidlu ulje na akciji. Možeš skočiti po 10l ulja za susjedu, odmah rano ujutro, jer kod kuće si!

🤦‍♀️

Mislim, da li se razumijemo o čemu pričam? Ponekad ne razumijemo jedni druge. To je sasvim normalno. Dok god ja ne obujem tvoje cipele i ti moje >papuče za po kući< ne možemo ni znati tko hoda po kakvom putu.

Biti ću vesela ukoliko ovaj tekst ‘dirne’ nekoga. Ako šaka tih ljudi mamici koja je KOD KUĆE uputi lijepu riječ, punu razumijevanja – ja sam uspijela! Slijedeći put pomisli kada zamoliš nešto mamicu koja JE KOD KUĆE, da joj uslugu vratiš NAJMANJE duplo. Okej?

Vjeruj mi, sve mame bi najradije svima pomogle, ali račun sa malom bebom i vremenom uvijek ima predznak minusa. Posebno ako je x u jednadžbi = spavanje!

Budite dobro! Vratite uslugu, duplom uslogom! Čitamo se idući tjedan, kada ću opisati jedan realan dan KADA SAM KOD KUĆE!

S osmjehom, Vildana

P.s. kako bi jednom tjedno bili obavješteni o novim kolumnama na mom blogu, klikni FOLLOW na BLOG strani – tako nećeš ništa propustiti! 🍀✅

Čitamo se?

Jedan odgovor na “32. Porodiljni DOPUST i ‘Jel’ MOŽEŠ?’”

 1. […] skupna razmišljanja o tome što ćemo sve raditi dok budemo godinu dana na porodiljnem DOPUSTU. U drugoj objavi smo pogledali što okolina misli, da radiš na porodiljnom DOPUSTU. Evo u trećoj objavi […]

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s